12.14.2020

Peki Her Şey İçin Çok mu Geç?

     

    

    Zihni ile vermiş olduğu savaşa bir sigara molası verdi. Kendini üzerine bir hırka bile alamadan balkonda buldu. Hava soğuk ve bulutluydu. Tıpkı ruhu gibi. Bu tür havaların hep kendisini daha iyi yansıttığını düşündüğünden az da olsa aidiyet hissedebiliyordu. Ama o sert esen rüzgar dökülen yapraklarla birlikte düşüncelerini de etrafa savuruyordu. Odaklanamıyordu. Zihni ile olan savaşına odaklanmaktan artık haberlere bile göz atamaz olmuştu. Gerçekten bu kadar mı yoksundu toplum bilincinden? Sinirle sigarasından derin bir nefes çekti. Gökyüzündeki bulutların gecenin karanlığıyla dansına kısa bir süre daha şahit olduktan sonra
bir hışımla içeri girdi. İlk karşısına çıkan haber sitesine tıkladı. Yaklaşık bir düzine kadar köpeğin sırf para kazanma amacı güden insanlar tarafından küçük bir apartman dairesinde küçük kafeslerde çiftleştirildiğini okudu. Üstelik bu köpeklerden rahatsız olan komşular bulunduğu için köpeklerin ses tellerini kesmişlerdi. Göz bebekleri büyüdü. Sanki haberi değiştirince bütün bunları geri alabilecekmiş gibi hemen haberi değiştirmeye yeltendi. Bu sefer hayvanları hala bir eşya niteliğiyle yargılayan yüce(!) mahkemelere karşı yapılan bir eylem haberi çıktı karşısına. Biraz ekonomi bilgisi vardı. Bir aralar takip ediyordu. Ekonomi sayfasına biraz göz gezdirdikten sonra ağzı açık bir halde birkaç saniye duraksadı. Dolar ve Euro kurunun yanı sıra vatandaşlardan alınan vergiler gerçekten dudak uçuklatacak miktardaydı. Bütün bu haberlerin şokunu daha atlatamamışken bir anıt sayacı gördü. Ülkede bir yıl içerisinde eşleri veya sevgilileri tarafından öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı bir sayaç. “Bu durumda olamayız!” Diye bağırmak istiyordu. İçindeki taşmaya yüz tutmuş duygu selini bastırmakta güçlük çekiyordu. Sayfayı haber başlıklarını okuyarak yukarıya doğru sürükledi. Beyninden vurulmuşa dönmüştü. Alanı imara açabilmek için katledilen ormanları anlatan yazının hemen ardında Cuma namazı sonrası edilen yağmur duası yer alıyordu. Kendi elleriyle hırs ve çıkar uğruna katledilen ekosistemi dua ederek düzeltmeye çalışıyorlardı. Peki ya adalet? Milyonlarca işsiz, binlerce icra etmesi gereken meslek hakkında profesyonel bir şekilde eğitim alıp iş bekleyen insan ve eğitimini aldığı mesleğin istihdam azlığı yüzünden alakasız farklı sektörlerde çalışan yüzbinlerce kişi… Ne de olsa artık eğitimin bir önemi kalmamıştı. Tanıdığın varsa işin hazırdı. Yaşadığı ülke ne hale gelmişti? Nereden tutsa elinde kalıyordu.

                Bu okuduklarından sonra donakalmıştı saatin ne kadar hızlı geçtiğini hatta güneşin çoktan doğduğunu fark bile etmemişti. Uyumaya karar verdi. Yatağa uzandı dişlerini fırçaladıktan sonra. Okuduğu haberler zihnine kazınmıştı sanki uyuyamıyordu. “İki bira içsem uyumama yardımcı olur.” Diye düşündü. O gün sokağa çıkma kısıtlaması vardı. Saat beşe kadar marketler açık olacaktı. Birkaç markete girdi ama aldığı haberle yaşamış olduğu şok daha da büyümüştü. Alkol satışı yasaklanmıştı. Nasıl olur da özgürlükçü bir ülke alkol satışını yasaklayabilirdi? Aklı almıyordu bir türlü ama böyle düşünmemeliydi. Ondan çok daha kötü durumda olan insanları görüp şükretmeliydi.

                Sinirden kıpkırmızı kesilmişti. Bu sinirin sebebi ne alkol almaya çalışırken yaşadığı problemdi ne hayvanlara edilen eziyet ne de kadına şiddet. Ekonomi hiç değildi. Bu sinirinin sebebi bunca zamandır olup bitenlere gözlerini kapatmış olmasıydı. Bu nasıl bir bencillikti? Kendini bu olanların hepsinden sorumlu tutuyordu. Zaten sorumluydu da. Sadece kendisi değil bu ülke topraklarında sesini çıkartmadan yaşamını devam ettiren herkes sorumluydu. Suçluyu bulmak ne yazık ki çözümü yanında getirmiyordu. Aklına Haluk Bilginer'in bir dizideki repliği geldi:

"Yarın bugün bir milli maç olur herkes her şeyi unutur." Peki her şey için gerçekten çok mu geçti?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder